Нови предизвикателства и възможности за кандидат-студентите в чужбина.
Какво е важно да знаят?
Изминалата кандидатстудентска кампания със сигурност бе показателна за тенденциите и настроенията към образованието в чужбина у българските ученици и техните родители. Въпреки големите промени, свързани с Brexit и COVID-19, не се забелязва промяна в желанието и интереса на българските кандидат-студенти да продължат образованието си в Европейски институции. Разбира се, ефектът от тези промени по-скоро допринесе до преразпределение на потока от кандидати в алтернативни дестинации.
Немалка част от кандидатите, които владеят английски език и доскоро са обмисляли Великобритания като желана дестинация, се преориентират в други държави като Ирландия, Нидерландия, Германия, Австрия и Испания. Това от своя страна оказва влияние върху условията за прием, особено в най-конкурентните програми и университети.
Очакванията за предстоящата кампания 2022 г. са тя да бъде по-различна от всички до този момент поради още едно нововъведение, а именно – разделянето на българските дипломи на две степени. Предстои всички чуждестранни университети да преразгледат условията си за българските квалификации, именно зарази тази промяна. Съветите на консултантите в бранша са учениците да обърнат особено внимание на тези детайли и да направят правилна преценка на възможностите си. Това може да доведе до необходимост от допълнителни подготовки или изпити, които да отговарят на изискванията за прием в отделни университети.
Този факт обяснява и тенденцията все повече кандидат-студенти да планират паралелно кандидатстване в различни държави, което им осигурява повече шансове и право на избор. Традиционно родители и ученици търсят информация и съдействие от консултанти и агенти в този сектор.
Всички те се занимават със съдействие при кандидатстването, но все пак имат и известни различия в подхода на работа и ангажиментите, които поемат към кандидатите.
Как да се ориентират, каква е разликата между агенти, представители и консултанти и какво могат да очакват от тях?
Агентите най-често предоставят каталог, в който са описани университети и специалности, но оставят кандидатите сами да се ориентират в детайлите и да вземат самостоятелно решение за финалния избор. Това често води до нереална преценка и разминаване между очакванията и възможностите на дадения кандидат.
Представителите на университети имат сключени договори за сътрудничество с конкретни учебни институции и имат ангажимента да ги представляват. Това обаче ги ограничава от предлагането на други опции, които биха били подходящи за кандидата, било то в същата държава или в други. Важно е да се знае, че наличието на сключен договор за сътрудничество не може да осигури „приоритетен прием в университет“, тъй като това би означавало, че тези институции нарушават правилата за прием в ЕС. Това, обаче е честа заблуда и е важно кандидатите да бъдат наясно с този факт.
Третата група са т.н. професионални консултанти, които следва да имат нужната компетенция, знания и умения, да информират кандидатите абсолютно независимо и акуратно, без оглед на договори с конкретни институции и да следят всички промени, тенденции, статистики и анализи, касаещи различните държави, образователни квалификации и процедури. Това, разбира се, изисква тези специалисти да са преминали дългогодишни обучения и квалификации, за да могат да консултират обзорно и в пълнота.
Тазгодишната кампания започна със силен старт като, разбира се, на първо място интересът на кандидатите, владеещи английски език е насочен към Нидерландия, следвана от Ирландия и Германия, а най-голямата изненада е Испания, която вече предлага програми на английски език в разнообразни направления.
Ако и вие сте се насочили към продължаване на образованието си в чужбина и искате да сте сигурни, че не пропускате някоя възможност - заявете своята безплатна консултация със специалистите на ДАРБИ! 
Можете да се свържете с нас на тел.: 02 / 988 10 92 или e-mail: uniedu@darbi.eu

Свържи се с консултант

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com